preps
Results 1 to 6 of 6

Thread: Constant SWR 3

  1. #1
    Join Date
    Dec 2018
    Location
    Ljubljana
    Posts
    3
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Downloads
    0
    Uploads
    0

    Constant SWR 3

    Hi,

    After many years I powered up My Alan 48 Plus.

    I have problems with big swr. It is 3 on ALL channels.

    I tried to adjust lenght of antenna but swr is always 3.

    I use Alan K135 swr meter and antenna on pictures bellow.

    Can anybody give me some advice how to fix that.

    PS: Someone knows model of this antenna?

    Thanks
    Name:  IMG_9304.JPG
Views: 59
Size:  1.83 MBName:  IMG_9305.JPG
Views: 59
Size:  1.75 MB

  2. #2
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    RICHMOND VA.
    Posts
    511
    Thanks
    290
    Thanked 188 Times in 116 Posts
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    i see rust/corrosion on the spring , probably has it on the coil or coax inside the coil housing . or you may have a short or corrosion in the coax . you can try to open the coil housing if it's possible without destroying the antenna to check them and clean/fix them ...... just a guess though

  3. The Following User Says Thank You to BOOTY MONSTER For This Useful Post:

    222DBFL (12-19-2018)

  4. #3
    Join Date
    Dec 2018
    Location
    Ljubljana
    Posts
    3
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Hi,

    Will try to clean rust with alcohol. I think coil couldnít be open.
    For test I try to transmit for 1sec without antenna and SWR is stil 3. Not endless but 3.
    This could be CB Station or SWR meter problem?

  5. #4
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Port Orange. FL
    Posts
    1,044
    Thanks
    247
    Thanked 370 Times in 244 Posts
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Itís the antenna or the coax as said. Check for any pinches or cuts in the coax and also if possible check the spring coil for corrosion or a bad wire inside. That and the connector on the end of the coax. Donít transmit without an antenna hooked up as you can damage your radio. Also place the antenna on a large piece of metal before you use it. That or a vehicle if itís not. You canít use it just sitting on top of a desk. The antenna needs to be placed onto something large and metal like a car roof.

  6. The Following 2 Users Say Thank You to 222DBFL For This Useful Post:

    BOOTY MONSTER (12-19-2018), Steve_Buckeye (01-02-2019)

  7. #5
    Join Date
    Dec 2018
    Location
    Ljubljana
    Posts
    3
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Hi,

    Thank you all for help!

    Just reassemble antenna (not the coil, that cant be open) and clean it with alcohol, I also put new connector on coaix and now swr is from 1.5 to max 2.

    Thank you

    Now I have another problem with lots of electrical brum in my voice when I transmit.

    73

  8. #6
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Port Orange. FL
    Posts
    1,044
    Thanks
    247
    Thanked 370 Times in 244 Posts
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Have you tried to tune the antenna? What are the VSWR readings on ch1, ch40, and ch20? You may need to make sure you have a good ground as well. This may or may not help with the transmit issue you are now having. Try grounding the chassis of the radio to a good known ground.

  9. The Following User Says Thank You to 222DBFL For This Useful Post:

    BOOTY MONSTER (12-26-2018)

Visitors found this page by searching for

None

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •